Всеки път, когато Lucid Group Inc или Rivian Automotive Inc продават

...
Всеки път, когато Lucid Group Inc или Rivian Automotive Inc продават
Коментари Харесай

Производителите на електрически автомобили са ударени от високите разходи

Всеки път, когато Lucid Group Inc или Rivian Automotive Inc продават електрическа кола, те губят стотици хиляди долари заради големите разноски за първични материали и произвеждане, демонстрират последните им доклади за приходите.

Тримесечните доклади на производителите на електрически транспортни средства (EV) от последните две седмици демонстрират, че те се борят да реализират задачите за доставка и бързо изразходват оборотни средства, предава. 

Приходите на Lucid (американски производител на електрически транспортни средства) скочиха до 492,5 милиона $ през тримесечието юли-септември от 3,3 милиона $ година по-рано, а загубите се усилиха, защото клиентите анулираха поръчки, страхувайки се от дългото време за очакване.

Компанията, която стана обществена доскоро повече от година и е подкрепена от Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия, регистрира стесняване на пазарната си стойност с две трети тази година до към 20 милиарда $ от 95 милиарда $ на върха си през ноември 2021 година От компанията обявиха, че има задоволително пари, с цел да се поддържа най-малко през четвъртото тримесечие на идната година и се стремят да наберат около 1,5 милиарда $ посредством продажба на акции. 

Листваният в Съединени американски щати английски производител на електрически транспортни средства  Arrival SA предизвести предходната седмица, че може да няма задоволително средства, с цел да поддържа бизнеса си към края на идната година и ще би трябвало да редуцира работни места. Все още не е почнало всеобщо произвеждане.

" Трудно е, ние сме там всеки ден, всяка вечер, работим върху технологиите, транспортните средства, а също и върху набирането на капитал ", изясни в петък пред Ройтерс Авинаш Ругубур, президент на английската Arrival SA. 

Canoo Inc съобщи през май, че има " основни подозрения "  относно оставането на настоящо дружество. В края на септември имаше 6,8 милиона $ в брой и еквиваленти, което е внезапен спад от 415 милиона $ от година по-рано.

Много започващи компании за електрически автомобили записаха големи загуби през септемврийското тримесечие и предизвестиха, че високите разноски ще останат заради възходящата инфлация и световната рецесия на веригата за доставки. Само година по-рано няколко компании листнаха акциите си на високи цени, привлечени от триумфа на Tesla, в този момент най-скъпият производител на коли в света.

Tesla претърпя това, което нейният началник Илон Мъск тогава назова " индустриален пъкъл ", преодолявайки усложненията в доставките със покупко-продажби за акумулатори с основни снабдители и увеличавайки производството за хитовия Model 3. Компанията обаче се сблъска с тези провокации в друго време, когато беше съвсем единственият чист производител на електрически автомобили и конкуренцията от автомобилни производители, в това число General Motors и Volkswagen, беше към момента в зародиш. През последното тримесечие Tesla регистрира облага от 3,3 милиарда $.

Анализатори споделиха, че тези компании би трябвало да намерят способи да спестят пари, в случай че желаят да надживеят неприятната стопанска система. Фирмите са възприели разнообразни подходи.

Rivian (американски производител на електрически транспортни средства) трансферира повече доставки на коли в Съединените щати към железопътен товарен превоз, до момента в който Lucid обмисля това като алтернатива.

Lordstown Motors (американски производител на електрически транспортни средства), която издаде уведомление за настоящо дружество предходната година, довело до напускането на нейните висши шефове, понижи производството.

Производителят на камиони продаде една пета от бизнеса си на софтуерния колос Foxconn този месец. Миналата година той продаде завода си в Охайо на тайванската компания - сделка, наложена от нуждата от средства, с цел да стартира производството на своите пикапи Endurance.

Все отново по-високата продуктивност в последна сметка ще понижи цената на автомобил и ограничението на производството може да заплаши пътя към рентабилността, посочват анализатори.

Някои от тези компании са в по-добра позиция да оцелеят.

Rivian , подкрепяна от Amazon.com и Ford Motor, имаше 13,8 милиарда $ в брой в края на септември. Освен това има контракт за доставка на 100 000 електрически микробуса за доставка на Amazon. Но себестойността на продадените артикули е била към 220 000 $ на кола по отношение на междинна продажна цена от 81 000 $ през тримесечието, пресмята CFRA.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР